Bagietki z ziołami
Bardzo aromatyczne bagietki ze świeżymi ziołami, do wykonania w krótkim czasie takie chrupiące... i nic mi więcej nie potrzeba :-) za każdym razem zachwycam się ich smakiem. Polecam
porcja na 2 bagietki
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
- 3 łyżki ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka maki ryżowej
- 3 łyżki oliwy rozmarynowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- mały kawałek gałązki rozmarynu
- kilka listków bazylii
W misce wymieszać mąk, sól oraz posiekane świeże zioła - odstawić.
Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże zakwas i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do miski wlać maślankę, rozpuszczone drożdże z wymieszanym zakwasem, oliwę wymieszać - dodać mieszaninę mąki i zagnieść ciasto ok 10 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej na dnie odrobiną mąki - odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i podzielić na dwie części - uformować dwa wałeczki i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut na rumiano - wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis