Bagietki na zaczynie pate fermentee

Zdjęcie - Bagietki na zaczynie pate fermentee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dawno na blogu nie było przepisu na porządne bagietki. Moja ulubiona receptura to wciąż ta pochodząca z książki "Chleb" J. Hamelmana, czyli bagietki na zaczynie poolish. Postanowiłam wykorzystać jego kolejną recepturę, tym razem na bagietki na zaczynie pate fermentee. Jest on zbliżony do zaczynu poolish, ale proporcje się trochę różnią. Bagietki wychodzą chrupiące i rumiane, ale mam wrażenie, że ich miąższ jest delikatniejszy i mają mniejsze pęcherze niż w przypadku poprzedniego przepisu. Wprowadziłam kilka zmian i tak powstały kolejne znakomite bagietki, koniecznie musicie spróbować :) Bagietki na zaczynie pate fermentee Autor: Tosia Czas przygotowania: 14 godz Czas pieczenia: 24 min Calkowity czas: 14 godz 24 min Porcje: 2 Składniki
  • Zaczyn:
  • 115 g mąki pszennej typ 650
  • 75 g letniej wody
  • 5 g soli
  • 1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 340 g mąki pszennej typ 650
  • 225 g letniej wody
  • 5 g soli
  • 2 g suszonych drożdży instant
Instrukcja
  1. Zaczyn:
  2. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 godzin.
  3. Ciasto:
  4. Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy po łyżce zaczynu i wyrabiamy jeszcze ok. 3 minuty. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
  5. Po tym czasie krótko składamy ciasto w misce. Zwilżamy dłonie wodą, łapiemy ciasto od dołu i naciągamy na środek, czynność powtarzamy z 4 stron. Przykrywamy ciasto na 30 minut.
  6. Następnie oprószamy mąką blat, dzielimy ciasto na dwie części i formujemy kule. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  7. Z wyrośniętego ciasto formujemy dwie podłużne bagietki. Przekładamy ja na blachę wyłożoną pergaminem. Formujemy ze ściereczek wałeczki i ustawiamy je po bokach bagietek, aby się nie rozrosły. Przykrywamy z wierzchu i zostawiamy na 1-1-,5 h.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-9 minut.
  9. Wyciągamy bagietki z piekarnika gdy będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Zdjęcie - Bagietki na zaczynie pate fermentee - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietki na zaczynie pate fermentee - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietki na zaczynie pate fermentee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowo-bananowe brioszki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!