Bagietki na owsiance
Wiosna nadchodzi, wszyscy cieszą się słońcem a ja koczuję w domu z powodu grypy. Wszystko ma jednak dobre i złe strony. Złe są w tym wypadku oczywiste, ale dobre mogą być takie, że mam trochę wolnego czasu i mogę go spożytkować na eksperymenty z pieczywem.
Dzisiaj postanowiłam poprawić sobie humor bagietką, a właściwie dwiema bagietkami! Zaczęłam dzień od owsianki, a następnie owsiankę dodałam do ciasta chlebowego. Bo właściwie czemu nie?:)
Bagietki są pyszne i niesamowicie miękkie. Myślę, że każdemu poprawią humor niczym owsianka z rana!
Bagietki na owsiance Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.
Porcje: 2
Składniki
- 50 g płatków owsianych górskich
- 100 ml mleka
- 400 g mąki
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 230 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Ugotuj płatki owsiane w mleku aż całość będzie miała konsystencję papki. Odstaw do ostygnięcia.
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne a następnie jeszcze kilka minut.
- Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 2 równe części i uformuj rulony takiej długości, jakiej chcesz mieć bagietkę. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj materiałową szmatką.
- Odstaw blachę w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wstaw blachę z bagietkami i piecz je ok. 15 minut aż zaczną brązowieć.
- Wyjmij z piekarnika i wystudź nieco przed jedzeniem.
3.1.09