Bagietki bez wyrabiania

Bagietki bez wyrabiania

Pracowita końcówka roku szkolnego oraz częste w ostatnim czasie wyjazdy spowodowały zastój w wyrabianiu domowego pieczywa. Z tym większą przyjemnością mogłam więc powrócić do pieczenia teraz kiedy nareszcie posiedzę trochę w domu. Ponieważ dawno nie robiłam bagietek postanowiłam wypróbować ten przepis. Łatwy i prawie bez roboty (jedynie czasochłonny) więc powinni znaleźć się chętni. Bagietki wychodzą bardzo smaczne i z pewnością szybką znikną. Moje nie mają jeszcze takiego ładnego wyglądu ale nie przeszkadzało to, żeby je zjeść ze smakiem.

Zdjęcie - Bagietki bez wyrabiania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 400 g (3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 300 g chłodnej wody (1 i 1/3 szklanki)

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, sypkie lub dokładnie pokruszone świeże drożdże. Wlać wodę i wymieszać składniki łyżką. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny, do wyrośnięcia na około 14 godzin, najlepiej na noc. Ciasto powinno około dwukrotnie zwiększyć objętość. Na blacie kuchennym  wyłożyć ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Położyć ją łączeniem do dołu. Przykryć ciasto  i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 – 2 godziny (ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości). Ciasto  można też włożyć do koszyczka na chleb lub do miski. Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 240 – 250 stopni C. Przygotować dużą blachę do pieczenia i dokładnie posmarować ją oliwą. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę (ciasto będzie dość rzadkie, nie będzie miało kształtu idealnej kuli) i podzielić je na 4 części (najlepiej na paski). Ostrożnie chwycić pierwszy kawałek ciasta i przenieść nad blachę, rozciągnąć na długość blachy i położyć przy brzegu. Powtórzyć z resztą ciasta, układać kolejne paski ciasta obok siebie zachowując odstępy. Wierzch ciasta posmarować delikatnie (ale niekoniecznie dokładnie) oliwą extra vergine i ewentualnie posypać gruboziarnistą solą morską. Wstawić do piekarnika do środkowej części. Piec przez około 20 minut (15 – 25 minut), do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.

Smacznego:)

Kategorie przepisów