Bagietka pszenna

Świeża pachnąca bagietka pszenna na kolację? O tak, ten pomysł zawsze jest dobry! Do ciepłej pachnącej bagietki wystarczy odrobina dobrej oliwy lub masło czosnkowe, kilka pysznych soczystych pomidorów, żeby przygotować pyszną i prostą ucztę. Bagietka jest wyśmienita z fantastycznym miękkim i elastycznym środkiem lekko wilgotnym przypominającym wnętrze włoskiej ciabattty. Smak jest na tyle neutralny, że można zjeść ją z każdym dodatkiem słodkimi i wytrawnym. Ciasto na bagietki jest dość rzadkie i takie ma być, nie dosypujcie więcej mąki do wyrabianego ciasta, ponieważ zmieni to strukturę ciasta i spowoduje, że w efekcie bagietka będzie twarda, a ciasto suche. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny, bardzo ważne jest, żeby w ciągu pierwszej godziny złożyć ciasto dwa, a najlepiej trzy razy. Składanie ciasta polega na tym, że wyrastające ciasto należy przy pomocy packi lub zwilżonej dłoni wyciągamy ze spodu miski w górę. Wyciągać należy je do chwili kiedy poczujecie, że zaczyna się rozrywać, a następnie wyciągnięty kawałek położyć na wierzchu, czynność powtórzyć kilka razy, przykryć miskę i odstawić do dalszego wyrastania. Formowanie bagietek może być troszkę kłopotliwe właśnie z powodu rzadkiego ciasta, ale wystarcz, że użyjecie sporej ilości mąki do podsypania, a wszystko się uda.

Bagietka pszenna Zdjęcie - Bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki

  • 450 g mąki pszennej może być tortowa + do podsypania
  • 350 g letniej wody
  • 5 g drożdży
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje

  1. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól
  2. Do dzbanuszka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i oliwę, całość wlać do mąki i wyrobić dość luźne ciasto, wystarczy przez 2-3 minuty na średniej prędkości
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, ciasto złożyć 3 razy na początku wyrastania co jakieś 20 minut
  4. -Składanie ciasta można zrobić w misce nie trzeba wyjmować na blat, należy złapać spód ciasta i wyciągnąć w górę, kładąc wyciągnięty kawałek na wierzchu, zrobić tak z każdej strony po każdym złożeniu przykrywać miskę folą, aby ciasto nie obsychało
  5. Po trzech godzinach wyjąć ciasto na mocno podsypany mąką blat, podzielić na 2 części i z każdej uformować podłużną bagietkę, szybko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy między bagietkami, wierzch bagietek powinien być mocno posypane mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C
  7. Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika piec przez około 15 minut
  8. Bagietki pieczemy z parą, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary wodnej należy tuż przed wstawieniem bagietek wsypać do piekarnika ¾ szklanki kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika spryskiwaczem kilka razy i odrazu wstawić bagietki
  9. Upieczone bagietki przełożyć na kratkę i pozostawić je do wystudzenia
  10. Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Bagietka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

4 składnikowe bułeczki bez zag…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne