Bagietka francuska
Wyobraźcie sobie chrupiącą francuską bagietkę, o zarumienionej skórce i delikatnym, porowatym miąższu. Aby jej spróbować, nie musicie koniecznie udać się w podróż do Paryża. Możecie ją upiec w domu. Nie gwarantuję, że poczujecie się od razu jak we francuskiej piekarni, ale jest na to spora szansa.
Tą bagietką, udało mi się nabrać pewną osobę, którą poczęstowałam kromką. Uwierzyła w mój żart, sądząc, że bagietka została zakupiona w piekarni, jednocześnie zachwalała jej smak. Przepis jest trochę bardziej pracochłonny od tych na szybkie chleby drożdżowe, ale moim zdaniem warto poświęcić ten czas na przygotowanie bagietek. Może i Wam uda się kogoś nabrać :)
Bagietka francuska Autor: Tosia
Czas przygotowania: 5 godz
Czas pieczenia: 25 min
Calkowity czas: 5 godz 25 min
Składniki
- Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 200 ml letniej wody
- Ciasto właściwie:
- 470 g zaczynu
- 150 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pszennej typ 550
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 200 ml letniej wody
Instrukcja
- Zaczynamy od zaczynu. Do misy przesiewamy mąki i mieszamy je z 1/2 łyżeczki drożdży. Wlewamy powoli letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 6 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, uderzamy w nie pięścią i wkładamy do misy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy łyżkę oliwy i powoli zaczynami dolewać letnią wodę wyrabiając ciasto. Po 8 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Ciasto kładziemy na oprószonej mąką stolnicy. Chwilę je zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokątny, cienki placek i zawijamy jak roladę, tworząc przyszłą bagietkę.
- Na blasze kładziemy ściereczkę, a na niej 4 przyszłej bagietki. Między każdą z nich robimy "wałek ze ściereczki" (widoczne na zdjęciu). Całość przykrywamy jeszcze jedną ściereczką. Blachę stawiamy w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- W piekarniku włączamy termoobieg i rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Na dole piekarnika umieszczamy miseczkę (ze stali nierdzewnej) z wodą.
- Wyrośnięte bagietki możemy naciąć ostrym noże, a dalej przerzucamy je przy pomocy łopatki na blaszkę wyłożoną pergaminem/podsypaną kaszą manną lub bezpośrednio na kamień do pizzy. Pieczemy 3 minuty, otwieramy piekarnik, spryskujemy wierzch ciasta wodą i zamykamy drzwiczki. Pieczemy 7 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, włączamy program pieczenia góra-dół. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i dopiekamy bagietki przez 15 minut. Upieczone przekładamy na kuchenną kratkę, do ostudzenia.