Babka Zebra
Wiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki.
Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe …
Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa.
Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu.
Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć jak połączyły się warstwy i czy faktycznie prawdziwa zebra kryje się w środku...
Babka zebra jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. możemy oblać czekoladą, lukrem albo posypać cukrem pudrem – wybór należy do Was!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 400 g
* cukier – 270 g
* woda gazowana – 220 ml
* olej – 150 ml
* jajka – 5 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki – do masy
* kakao – 3 łyżki – do masy
* proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopiowo cukier.
Wrzucamy po jednym żóltku – caly cas ubijamy.
Łyżka po łyżce ( naprzemiennie ) dodajemy olej, wodę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
dzielimy na 2 części. Do jedej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao.
Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką, nakładamy 2 łyżki masy jasnej i na to 2 łyżki masy ciemnej.
Powtarzamy do wykończenia składników, wyrównujemy , pieczemy w 170C przez ok. 50-60 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!