Babka Zebra

Babka Zebra

Wiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki.

Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe …

Zdjęcie - BABKA ZEBRA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa.

Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu.

Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć jak połączyły się warstwy i czy faktycznie prawdziwa zebra kryje się w środku...

Babka zebra jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. możemy oblać czekoladą, lukrem albo posypać cukrem pudrem – wybór należy do Was! 

 Zdjęcie - BABKA ZEBRA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 400 g

* cukier – 270 g

* woda gazowana – 220 ml

* olej – 150 ml

* jajka – 5 szt

* mąka pszenna – 3 łyżki – do masy

* kakao – 3 łyżki – do masy

* proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopiowo cukier.

Wrzucamy po jednym żóltku – caly cas ubijamy.

Łyżka po łyżce ( naprzemiennie ) dodajemy olej, wodę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

dzielimy na 2 części. Do jedej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao.

Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką, nakładamy 2 łyżki masy jasnej i na to 2 łyżki masy ciemnej.

Powtarzamy do wykończenia składników, wyrównujemy , pieczemy w 170C przez ok. 50-60 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego!

Zdjęcie - BABKA ZEBRA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów