Babka z twarogiem
Robiłam już podobną babkę, tą robiłam w thermomiksie.
- 200 g masła
- 1 cytryna
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 250 g twarogu
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, odstawić.Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać masło, wymieszać 1 min/obr. 3, następnie wymieszać kolejne 4 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po jednym jajku i twaróg.Do naczynia miksującego dodać także skórkę z cytryny, 30 g soku z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać za pomocą kopystki 20 s/obr. 5.Do blaszki wyłożonej papierem wyłożyć 1/3 ciasta, na to przesiać przez sitko połowę kakao.Na to wyłożyć drugą część ciasta i znów posypać kakao i wyłożyć resztę ciasta.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarniku 180 stopni.Piec 20 minut , nożem przeciąć ciasto po środku i piec jeszcze przez 20-30 minut.Dowolnie udekorować.