Babka z serkiem kremowym
Nie raz pisałam już Wam, że uwielbiam wszystkie wypieki z dodatkiem jakiegoś nabiału- czy to twarożek, czy maślanka. Takie ciasta są wilgotne i naprawdę długo utrzymują świeżość. Taka tez jest babka, którą dziś dla Was przygotowałam- idealnie wilgotna, upieczona z naturalnym serkiem kremowym (takim w prostokątnym pudełeczku, jak Philadelphia) w środku.
Do ciasta dodać możecie otartą skórę z pomarańczy, cytryny, albo moją ulubiona wanilię.
Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce (z kominkiem) o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:- mąka pszenna - 1 szklanka
- masło - 60 g + do wysmarowania foremki
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- serek kremowy - 125 g (1 opakowanie)
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj serek, zmiksuj.
Ciągle ubijając, wbijaj po jednym jajku. Dodaj esencję waniliową i sól.
Do masy dodaj suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
Gotowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.