Babka z sercem

Zdjęcie - Babka z sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z sercem Chyba zaczynam lubić Walentynki (przynajmniej kulinarnie), bo przygotowywanie serduszkowych ciast, ciasteczek i pralinek sprawia mi wielką frajdę. A może po prostu się starzeję? Nie. Jednak nie idźmy tym tropem. Lepiej skupmy się na babce. W klimaty Walentynkowe wpisuje się idealnie, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt duża, a składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki: Babka różowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła
200 g drobnego cukru
5 jajek
280 g mąki
60 g skrobii ziemniaczanej
1¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka syropu truskawkowego lub mleka
4 łyżki mleka
czerwony barwnik (użyłam barwnika w żelu)

Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Mleko rozmieszać z syropem truskawkowym i barwnikiem. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić przez 10 minut w formie, przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy babka wystygnie, pokroić ją na kromki. W każdej kromce wyciąć foremką kształt serca. (Pozostałości można zamrozić do wykorzystania np. na cake popsy). Następnie przygotować ciemne ciasto według przepisu poniżej.

Babka czekoladowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła
225 g drobnego cukru
5 jajek
280 g mąki
60 g ciemnego kakao
1¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub zmiksowanymi wysuszonymi ciemnymi biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać mleko, wymieszać. Na dnie formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Na masie kakaowej ułożyć wycięte serca, jedno za drugim. Na serca i dookoła nich wyłożyć pozostałe ciasto, dokładnie rozprowadzić i wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić przez 10 minut w formie, przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Polać czekoladową polewą i ozdobić posypką.
Smacznego! Zdjęcie - Babka z sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deser malinowy

Deser malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto fale dunaju

Ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami

Rolada szpinakowa leśny mech z…

food² food²
Food Square

Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką. Dla Niej i dla Niego

Placek z mąką kokosową, czarną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Śledzie z curry i musztardą
1

Śledzie z curry i musztardą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu
1

Naleśniki z farszem z bakłażan…

figmara figmara
figowe smaki

Pudding z tapioką na mleku migdałowym

Pudding z tapioką na mleku mig…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Paluchy maślane

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodzianki z kruszonką
2

Jagodzianki z kruszonką

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem
1

Odrywany chlebek z ziołami, cz…

Patrycja Patrycja
Simply Food