Babka z sercem

Zdjęcie - Babka z sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z sercem Chyba zaczynam lubić Walentynki (przynajmniej kulinarnie), bo przygotowywanie serduszkowych ciast, ciasteczek i pralinek sprawia mi wielką frajdę. A może po prostu się starzeję? Nie. Jednak nie idźmy tym tropem. Lepiej skupmy się na babce. W klimaty Walentynkowe wpisuje się idealnie, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt duża, a składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki: Babka różowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła
200 g drobnego cukru
5 jajek
280 g mąki
60 g skrobii ziemniaczanej
1¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka syropu truskawkowego lub mleka
4 łyżki mleka
czerwony barwnik (użyłam barwnika w żelu)

Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Mleko rozmieszać z syropem truskawkowym i barwnikiem. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić przez 10 minut w formie, przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy babka wystygnie, pokroić ją na kromki. W każdej kromce wyciąć foremką kształt serca. (Pozostałości można zamrozić do wykorzystania np. na cake popsy). Następnie przygotować ciemne ciasto według przepisu poniżej.

Babka czekoladowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła
225 g drobnego cukru
5 jajek
280 g mąki
60 g ciemnego kakao
1¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub zmiksowanymi wysuszonymi ciemnymi biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać mleko, wymieszać. Na dnie formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Na masie kakaowej ułożyć wycięte serca, jedno za drugim. Na serca i dookoła nich wyłożyć pozostałe ciasto, dokładnie rozprowadzić i wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić przez 10 minut w formie, przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Polać czekoladową polewą i ozdobić posypką.
Smacznego! Zdjęcie - Babka z sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto klementynkowe bez mąki
1

Ciasto klementynkowe bez mąki

food² food²
Food Square

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą

Keks świąteczny z bakaliami z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto Reese's bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto Reese's bez pieczenia +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z kawałkami czekolady i kruszonką

Ciasto z kawałkami czekolady i…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tortowe ciasto czekoladowe
1

Tortowe ciasto czekoladowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny

Piernik pomidorowy - prosty, r…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit