Babka pomarańczowa

Przepis pochodzi z blogu Smak Alzacji. Niewiele w nim zmieniłam, najważniejsza modyfikacja to ta, że w mojej wersji babka z cytrynowej stała się pomarańczowa. Taką miałam zachciankę:) Wypiek bardzo udany, smaczny i lekko wilgotny. Babka wychodzi niewielka, więc jeśli chcecie poczęstować nią więcej niż 6-7 osόb, to lepiej podwoić składniki. Polecam!

Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
• 120 g miękkiego masła
• 150 g cukru (dałam 100 g)
• 1 cukier wanilinowy
• sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy (ja dałam całą zmiksowaną)
• 2 jajka
• 200 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1/2 szklanki śmietany 18%
• kilka kropel aromatu pomarańczowego
• opcjonalnie: cukier puder do posypania lub dowolny lukier, polewa czy posypka
Formę na babkę o pojemności 2 litrów (moja była mniejsza, najwyżej 1,5 l) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym (lub ekstraktem z wanilii) na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą, dodać śmietanę, sok z pomarańczy (lub całą zmiksowaną pomarańczę) i aromat pomarańczowy; krótko zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolnym lukrem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy