Babka pomarańczowa

Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie udało mi się zamieścić wiele przepisów na święta Bożego Narodzenia, ale nadrobię to z przepisami Wielkanocnymi :-) Dzisiaj mam dla Was pyszną babkę pomarańczową, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto ma pomarańczowo - maślany smak, jest bardzo wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Polecam Wam gorąco!

Składniki:

  • 250g masła w temp. pokojowej
  • skórka otarta z 1-1,5 pomarańczy (w zależności jak pomarańczową babkę chcecie uzyskać)
  • 220g cukru
  • 170g mąki
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia do masy i miksujemy krótko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.
Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką, następnie przekładamy masę do formy i równamy z wierzchu. Pieczemy ok. 1h w 160 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do wystudzenia a potem wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz lub paterę. Przygotowujemy lukier,
Składniki:

  • sok z połowy pomarańczowy (bez miąższu i pestek)
  • ok. ponad 1 szklanka cukru pudru (w zależności od gęstości lukru jaką chcemy uzyskać)
  • 1 plaster pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z pomarańczy, aż do uzyskania oczekiwanej gęstości. Plasterek pomarańczy dzielimy na trójkąty, którymi udekorujemy babkę.
Babkę polewamy lukrem, dekorujemy pomarańczą i posypujemy skórką z pomarańczy. Gotowe! Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek cygański - bakaliowy

Mazurek cygański - bakaliowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Babka  pomarańczowa
8

Babka pomarańczowa

upl upl
Niebo w gębie

Babka mandarynkowa
11

Babka mandarynkowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Mazurek w dwóch smakach
4

Mazurek w dwóch smakach

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Mazurek różany
1

Mazurek różany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie