Babka pistacjowo-pomarańczowa

Babka pistacjowo-pomarańczowa

Przepis na tą babkę znalazłam na blogu Pysznie czy przepysznie. Uwielbiam pistacje i kremy na ich bazie, więc wiązałam z nią duże nadzieje. Wyszła naprawdę dobra: wilgotna, pachnąca cytrusami. Niestety, wg mnie smak pistacji nie był w niej zbytnio wyczuwalny. Liczyłam na dużo więcej, a tymczasem żadna z poczęstowanych osób nie rozpoznała,  że to właśnie one są jednym ze składników. Szkoda. Niemniej jednak, babka jest naprawdę dobra i warta wypróbowania. Dodałam od siebie do środka troszkę zmielonych migdałów i pistacji. Zmniejszyłam też ilość polewy o połowę, bo nie chciałam, aby całość była za słodka.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne babki:

  • obłędną babkę migdałową z białą czekoladą
  • ciekawą babkę z masłem orzechowym i przepyszną polewą
  • elegancką babkę kawową
  • wilgotną babkę bananową z orzechami
  • niecodzienną babkę wielokolorową

Zdjęcie - Babka pistacjowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (forma o średnicy 22 cm):

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 110 g jogurtu naturalnego
  • 100 g pasty pistacjowej
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 260 g mąki pszennej (ja dałam 220 g mąki + zmielone migdały i pistacje)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ja dodałam od siebie 25 g zmielonych migdałów i 25 g zmielonych pistacji

Polewa (zrobiłam z połowy porcji):

  • 200 g białej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki 36%

Dodatkowo do dekoracji: posiekane pistacje

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Całe jajka ubijać z cukrem oraz pastą pistacjową na najwyższych obrotach miksera przez ok. 10 min do uzyskania puszystej masy. Cały czas ubijając, dolewać cienką strużką olej. Następnie dodać jogurt naturalny, skórkę startą z pomarańczy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszać, do połączenia składników.

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przelać do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni przez przez 35-40 min (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach, gdy babka lekko przestygnie, delikatnie wyjąć ją z formy.

Polewa:

Czekoladę połamać na małe kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa lekko przestygnie i zgęstnieje, polać nią babkę. Całość posypać posiekanymi pistacjami. Smacznego ?

Zdjęcie - Babka pistacjowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów