Babka parzona waniliowa
Dziś mam dla Was przepis na babkę.
Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne.
Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa się w ustach … a aromat unosi się w całym domu!
Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy!
Polecam!
A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam!
Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym …
Karmelową z czekoladą i orzechami ….
I Kokosową z musem truskawkowym …
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* jajko – 3 szt
* cukier – 0,5 szkl
* margaryna – 125 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier wanilinowy – 1 op
* laska wanilii – 1 szt
* cukier puder – 5 łyżek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy.
Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie.
Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut.
Wyciągamy , oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy!
Smacznego!
DRUKUJ: