Babka orzechowa

Babka orzechowa


Zdjęcie - Babka orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeśli kochacie orzechy ta babka przypadnie wam do gustu. Pyszna i wilgotna w środku. I jak zawsze u mnie staram się aby wypieki były zdrowe, mniej słodkie.


Składniki:

200 g mielonych orzechów włoskich

3/4 przesianej mąki orkiszowej

5 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub np. ekstrakt waniliowy

1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu


Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180st.C

Formę smarujemy masłem (można oprószyć mąką np, pełnoziarnistą)

Jaja wbijamy do miski i ubijamy z cukrem i wanilią na puch. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i już mieszamy trzepaczką. Po połączeniu się składników przelewamy masę do formy, wkałdamy do piekarnika i pieczemy 50 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dekorujemy.


Zdjęcie - Babka orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów