Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
Babka marmurkowa - przepis
Krok 1.
Babka marmurkowa.
Prosty i szybki przepis na puszystą babkę marmurkową o smaku wanilii oraz kakao. Ciasto marmurkowe można upiec w dowolnej foremce. Babka jest wilgotna, miękka, ładnie pachnie i jest bardzo łatwa do przygotowania.
- Pyszna, szybka i prosta babka marmurkowa - idealna propozycja na Święta Wielkanocne
- Zamiast na maśle można ją przygotować na oleju
- Łatwa babka marmurkowa, która zawsze się udaje
Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 250g mąki pszennej
- 100g masła
- 120g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130ml kwaśnego mleka
- 20g naturalnego kakao
- masło do wysmarowania formy do pieczenia babki
- bułka tarta do posypania formy do pieczenia babki
Babka marmurkowa - przepis
Krok 1.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Przygotować formę na babkę : wysmarować ją miękkim masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać.
- Masło utrzeć, dodawać kolejno po jednym żółtku, porcjami cukier puder, wanilię oraz mleko - starannie utrzeć na pulchną masę.
- Ubić pianę z białek i dodać do utartej masy, przesypać mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę, resztę wymieszać z kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego (ciasto z kakao jest bardziej gęste i w czasie pieczenia opadnie w środek ciasta jasnego). Można także, za pomocą np. widelca zagarnąć część jasnego ciasta ku górze, delikatnie mieszając między sobą ciasto jasne z kakaowym - uzyskamy wtedy ładny wzór fali wewnątrz babki.
- Ciasto marmurkowe włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Babka marmurkowa.