Babka marmurkowa z kawą
Kolejny przepis podejrzany u dorotus76 - i kolejny udany wypiek :) Babka o mocnym aromacie kawowo-cytrynowym , sypka - czyli taka jak powinna być prawdziwa piaskowa baba .
Składniki :
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy ( nie dałam , bo nie miałam )
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Jajka zmiksować z cukrem . Masło utrzeć . Do utartego dodawać stopniowo zmiksowane jajka , następnie dalej miksując dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto podzielić na dwie części . Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny , zmiksować . Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i też zmiksować .
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą . Wylać do formy jasną część ciasta , a na nią część kawową . Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem , aby powstał efekt marmurka ( mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara ) . Piec w temperaturze 180 C przez około 50 minut .