Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ta babka to dla mnie ciekawostka. Bardzo mnie interesowało  jak może smakować ciasto na majonezie. No i okazało się że całkiem dobrze. Szału może nie ma ale babka jest puszysta i mięciutka. Majonez zastępuje tutaj masło więc tak naprawdę nie ma się go co obawiać.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 1/2-3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować mikserem bardzo dokładnie. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy babkowej lub innej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 min, do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posmarować lukrem, ozdobić według własnego gustu.

Smacznego:)

Kategorie przepisów