Babka majonezowa
Ta babka to dla mnie ciekawostka. Bardzo mnie interesowało jak może smakować ciasto na majonezie. No i okazało się że całkiem dobrze. Szału może nie ma ale babka jest puszysta i mięciutka. Majonez zastępuje tutaj masło więc tak naprawdę nie ma się go co obawiać.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 1/2-3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować mikserem bardzo dokładnie. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy babkowej lub innej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 min, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem, ozdobić według własnego gustu.
Smacznego:)