Babka "łaciata" na oleju

Babka "łaciata" na oleju
Zdjęcie - Babka "łaciata" na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najbardziej kultowy wypiek na wielkanocnym stole to oczywiście babka. Ta tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego.
Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza.

Zdjęcie - Babka "łaciata" na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
250 g mąki pszennej
4 jaja L
150 g cukru/ksylitolu
150 ml oleju
150 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
Składniki na polewę:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki
jajeczka-migdałki do dekoracji

Wykonanie:
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
  • jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem
  • wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę
  • piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
  • w rondelku zagotować śmietankę kremówkę, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać wystudzoną babkę. Ozdobić wg własnej fantazji
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Babka "łaciata" na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów