Babka kawowa

Na to właśnie ciasto miałam ochotę już od dawna, pamiętałam, że gdzieś miałam przepis. Przy ostatnich generalnych porządkach przepis się odnalazł w końcu zapisany na jakimś skrawku papieru wśród innych cudów. Całkowicie niespodziewanie. Nie pamiętam niestety skąd mam ten przepis, musiałam go spisać ładnych parę lat temu. Bardzo lubię kawowe słodycze w każdej postaci, a to ciasto jest swego rodzaju majstersztykiem. Smaczne i proste w wykonaniu, a do tego wygląda dostojnie posmarowane smacznym, nieco alkoholowym kremem. :)

Zdjęcie - Babka kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
ok. 450-500 g mąki pszennej (około 3 szklanek mąki)
2 lyżeczki sody
1 lyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g masła w temperaturze pokojowej
ok. 200 - 250 g cukru, według gustu, zależy jak słodkie chcemy
3 duże jajka
1 lyżeczka ekstraktu z wanilii
250 ml mleka
0,25 szklanki kawy espresso lub innej bardzo mocnej kawy
0,25 szklanki likieru kawowego np. Kahlua

składniki kremu kawowego:

60 g masła w temperaturze pokojowej
150 - 200 g białego serka o gładkiej konsystencji, np. Philadelphia
0,25 szklanki likieru kawowego
ok. 180 g cukru pudru lub więcej według gustu

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Mąkę przesiać wraz z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać powoli jajka po jednym, na końcu dodać ekstrakt z wanilii.

4. Dodawać do masy przesianą mąkę na zmianę z mlekiem. Ucierać do połączenia się składników.

5. Około 250 ml masy przełożyć do osobnej miski, kolejne 250 ml przełożyć do drugiej miski. Do pierwszej miski dodać ostudzoną kawę i wymieszać dokładnie, a do drugiej miski dodać likier kawowy i również wymieszać.

6. Połowę z pozostałego w misce miksera ciasta wlać do formy i na to nałożyć, najlepiej łyżką, masę z dodatkiem kawy. Delikatnie rozprowadzić, aby obie masy się nie wymieszały.

7. Na masę z kawą wyłożyć masę z dodatkiem likieru kawowego i również delikatnie rozprowadzić. Na końcu wyłożyć pozostałą część ciasta z miski miksera, układając delikatnie łyżką. Masa bez dodatku kawy czy likieru jest znacznie cięższa od poprzednich warstw.

8. Wstawić ciasto do piekarnika i piec około godziny, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

9. Wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie.

10. Przygotować krem kawowy. Masło utrzeć wraz z serkiem, dodać cukier puder oraz likier i zmiksować całość masę.
11. Posmarować całe ciasto kremem kawowym. :)
Zdjęcie - Babka kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

Beti Beti
kruche babeczki

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką

Najlepsze brioche do burgerów…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą low FODMAP

Orkiszowe ciasteczka z czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Kruche ciasteczka orzechowe
1

Kruche ciasteczka orzechowe

Beti Beti
kruche babeczki

Mini ptysie
3

Mini ptysie

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy zakwas na chleb - to proste
4

Domowy zakwas na chleb - to pr…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit