Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Zdjęcie - Babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedawno moja koleżanka przyznała się, że nigdy jeszcze nie piekła ciasta i szukała prostego przepisu na coś słodkiego. Od razu pomyślałam o tej babce- nie dość, że jest super pyszna i wilgotna (spokojnie przez 3-4 dni zachowa świeżość), to jeszcze robi się ją błyskawicznie, nie potrzeba nawet miksera!

Zdjęcie - Babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babkę jogurtową wzbogaciłam kwaskowatymi owocami świeżej żurawiny, możecie dodać jednak inne owoce (radzę jednak te niezbyt słodkie), jak wiśnie, agrest, porzeczki itp. Świeża żurawina jest o tyle fajna, że ma stosunkowo mało soku, dlatego ładnie zostaje na wierzchu ciasta.

Zdjęcie - Babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce o średnicy ok. 22 cm.

Zdjęcie - Babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • skórka cytryny - otarta z 1/2 owocu
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • jogurt grecki - 3/4 szklanki
  • olej - 1/2 szklanki, np. rzepakowy
  • jajko - 2 szt
  • żurawina - 1/2 szklanki świeża, opcjonalnie
  • masło + 1 łyżka mąki pszennej - do nasmarowania foremki
Przygotowanie:

Foremkę wysmaruj masłem i obsyp wewnątrz mąką.

W misce połącz suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i skórkę cytryny.

Dodaj (wymieszane w drugiej misce): cukier, jogurt, sok z cytryny, olej i jajka.

Wszystkie składniki wymieszaj szpatułką/łyżką na gładkie ciasto. Wlej do foremki, na wierzchu ułóż owoce.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 55 minut. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów