Babka jogurtowa
Niedawno moja koleżanka przyznała się, że nigdy jeszcze nie piekła ciasta i szukała prostego przepisu na coś słodkiego. Od razu pomyślałam o tej babce- nie dość, że jest super pyszna i wilgotna (spokojnie przez 3-4 dni zachowa świeżość), to jeszcze robi się ją błyskawicznie, nie potrzeba nawet miksera!
Babkę jogurtową wzbogaciłam kwaskowatymi owocami świeżej żurawiny, możecie dodać jednak inne owoce (radzę jednak te niezbyt słodkie), jak wiśnie, agrest, porzeczki itp. Świeża żurawina jest o tyle fajna, że ma stosunkowo mało soku, dlatego ładnie zostaje na wierzchu ciasta.
Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce o średnicy ok. 22 cm.
Składniki:- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- skórka cytryny - otarta z 1/2 owocu
- sok z cytryny - 2 łyżki
- jogurt grecki - 3/4 szklanki
- olej - 1/2 szklanki, np. rzepakowy
- jajko - 2 szt
- żurawina - 1/2 szklanki świeża, opcjonalnie
- masło + 1 łyżka mąki pszennej - do nasmarowania foremki
Foremkę wysmaruj masłem i obsyp wewnątrz mąką.
W misce połącz suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i skórkę cytryny.
Dodaj (wymieszane w drugiej misce): cukier, jogurt, sok z cytryny, olej i jajka.
Wszystkie składniki wymieszaj szpatułką/łyżką na gładkie ciasto. Wlej do foremki, na wierzchu ułóż owoce.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 55 minut. Przed podaniem ostudź.