Babka jabłkowo - marchewkowa

Zdjęcie - Babka jabłkowo - marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru.

Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
Zdjęcie - Babka jabłkowo - marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

50 g mąki ziemniaczanej
150 g marchewki
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
175 g białego serka
60 g cukru pudru
4-6 łyżek mleka

Wykonanie:

  • formę z kominem (o pojemności 1,7 l) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175`C
  • marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak marchewkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką.
  • utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami
  • ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce
  • przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek. Porcjami dolewaj mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewą

SMACZNEGO !

Uwagi: łatwiej wyjmiesz babkę z formy, jeśli przed wlaniem ciasta dokładnie posmarujesz foremkę tłuszczem i oprószysz mąką lub bułką tartą, a po upieczeniu pozostawisz w niej babkę 10 minut. Nie udało się, ciasto nadal tkwi w formie? Owiń ją wilgotną ściereczką i pozostaw na kilka minut, to powinno pomóc.

Zdjęcie - Babka jabłkowo - marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Puree z dynii i kasztanów jadalnych
1

Puree z dynii i kasztanów jada…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą
1

Tarta z dynią, czerwoną cebulą…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
2

Dynia i brukselka w jesiennej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie
1

Dyniowe pierożki dim sum w imb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z pora i krewetek
1

Sałatka z pora i krewetek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne