Babka jabłkowo - marchewkowa

Zdjęcie - Babka jabłkowo - marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru.

Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
Zdjęcie - Babka jabłkowo - marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

50 g mąki ziemniaczanej
150 g marchewki
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
175 g białego serka
60 g cukru pudru
4-6 łyżek mleka

Wykonanie:

  • formę z kominem (o pojemności 1,7 l) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175`C
  • marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak marchewkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką.
  • utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami
  • ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce
  • przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek. Porcjami dolewaj mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewą

SMACZNEGO !

Uwagi: łatwiej wyjmiesz babkę z formy, jeśli przed wlaniem ciasta dokładnie posmarujesz foremkę tłuszczem i oprószysz mąką lub bułką tartą, a po upieczeniu pozostawisz w niej babkę 10 minut. Nie udało się, ciasto nadal tkwi w formie? Owiń ją wilgotną ściereczką i pozostaw na kilka minut, to powinno pomóc.

Zdjęcie - Babka jabłkowo - marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto klementynkowe bez mąki
1

Ciasto klementynkowe bez mąki

food² food²
Food Square

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą

Keks świąteczny z bakaliami z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Rote Grütze

Rote Grütze

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kapusta kiszona z bananem
2

Kapusta kiszona z bananem

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasto z żurawiną i bezą
2

Kruche ciasto z żurawiną i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

Owisanka orkiszowa na mleku ko…

food² food²
Food Square