Babka jabłkowo - marchewkowa
Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
50 g mąki ziemniaczanej
150 g marchewki
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
175 g białego serka
60 g cukru pudru
4-6 łyżek mleka
Wykonanie:
- formę z kominem (o pojemności 1,7 l) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175`C
- marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak marchewkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką.
- utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami
- ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce
- przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek. Porcjami dolewaj mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewą
SMACZNEGO !
Uwagi: łatwiej wyjmiesz babkę z formy, jeśli przed wlaniem ciasta dokładnie posmarujesz foremkę tłuszczem i oprószysz mąką lub bułką tartą, a po upieczeniu pozostawisz w niej babkę 10 minut. Nie udało się, ciasto nadal tkwi w formie? Owiń ją wilgotną ściereczką i pozostaw na kilka minut, to powinno pomóc.