Babka herbaciana
Dziś babka z herbatą i do herbaty, chyba, że ktoś woli do kawy. Dzięki dodatkowy aromatycznego earl greya nabrała ciekawego smaku. Jak wszystkie babki ma to do siebie, że dobrze smakuje i szybko znika i oczywiście prosto się ją przygotowuje.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka herbaty Earl Grey Teekanne
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
Miękkie masło ucieramy z cukrem, gdy masa stanie się puszysta dodajemy jedno jajko i 1/4 mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą i mieszamy. Czynność ta powtarzamy aż wbijemy wszystkie jaja. Następnie nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo herbatę. Wlewamy jej tyle, by ciasto miało konsystencję zbliżoną do śmietany 18%. Gotowe ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy przez ok godzinę w 170 st. C. Przed wyjęciem za pomocą patyczka sprawdzamy czy jest upieczona. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego