Babka herbaciana
Przepyszna, wilgotna, pachnąca babka wielkanocna zrobiła naprawdę wielkie wrażenie w moim domu. Pięknie wyrosła, pięknie pachnie,a smakuje cudownie! Mojemu Ukochanemu smakowała najbardziej ze wszystkich ciast świątecznych :) Atinko, dziękuję za wspaniały przepis! Na pewno upiekę tę babkę jeszcze nie raz i to nie tylko z okazji świąt. :)
Składniki:
*500g mąki
*160g masła
*200g cukru
*4 żółtka
*2 szklanki mocnej herbaty
*160g rodzynek
*2 łyżeczki sody oczyszczonej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*łyżeczka startej skórki z cytryny
*szczypta soli
Składniki na lukier:
*pół szklanki cukru pudru
*sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Osączyć,a napar pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać.
Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Ja piekłam w formie z kominkiem o średnicy 23 cm.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu można babkę polukrować .
Smacznego :)