Babka herbaciana

Babka herbaciana

 Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepyszna, wilgotna, pachnąca babka wielkanocna zrobiła naprawdę wielkie wrażenie w moim domu. Pięknie wyrosła, pięknie pachnie,a smakuje cudownie! Mojemu Ukochanemu smakowała najbardziej ze wszystkich ciast świątecznych :) Atinko, dziękuję za wspaniały przepis! Na pewno upiekę tę babkę jeszcze nie raz i to nie tylko z okazji świąt. :)

Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*500g mąki

*160g masła

*200g cukru

*4 żółtka

*2 szklanki mocnej herbaty

*160g rodzynek

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*łyżeczka startej skórki z cytryny

*szczypta soli

Składniki na lukier:

*pół szklanki cukru pudru

*sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Osączyć,a napar pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać.

Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Ja piekłam w formie z kominkiem o średnicy 23 cm.

Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po wystudzeniu można babkę polukrować .
Smacznego :)

Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów