Babka drożdżowa
Przepis pochodzi ze strony "Moje Gotowanie" , autorem przepisu jest dorota20w.
składniki:
3,5 szkl. mąki pszennej
3 dag drożdży
1 jajko
6 czubatych łyżek cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i masło, ostudzić a natępnie rozpuścić w nim drożdże. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, wlać całość do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ręką aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Metalową formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto do formy i zostawić do wyrośnięcia. Piec około 45 minut w temp. 180 st.
Ostudzoną babkę polałam białą czekoladą.