Babka czekoladowa z kawą i kardamonem

Babka czekoladowa z kawą i kardamonem
Zdjęcie - Babka czekoladowa z kawą i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowa z kawą i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowa z kawą i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 115 g mąki
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 2 ziarenka kardamonu zgniecione w moździerzu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 150 śmietany kremówki 30%
  • 70 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 110 ml świeżo zaparzonej kawy
na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 30 ml kremówki 30%
  • 1 ziarenko kardamonu
  • kandyzowana skórka cytrynowa do przybrania
Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, foremkę do babki o średnicy 21 cm i wysokości 8 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną lub mąką.


Suche składniki ciasta przesiewamy i mieszamy w misie. W osobnej misce przez minutę miksujemy jajka, dodajemy śmietanę, olej i mieszamy, aż wszystko się połączy. Następnie wlewamy masę do składników suchych i miksujemy do połączenia się. Na koniec wlewamy gorącą kawę i znowu mieszamy. Wylewamy do foremki.


Pieczemy około 45 min. do prawie suchego patyczka.


W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i kremówkę. Mieszamy i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy polewą.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów