Babka cytrynowo-rozmarynowa

Jedynym i niezawodnym mistrzem w pieczeniu babki cytrynowej był mój tata. Jego niezawodność objawiała się tym, że nieważne czy wychodził zakalec czy nie i tak wszyscy ze smakiem zajadali co sobotę babkę. Największą fanką wersji "zakalcowatej" była moja siostra, ale tak naprawdę to nikt nie gardził nawet mniej doskonałą babką. Tata zawsze ucierał ciasto w ogromnej i niesamowicie ciężkiej makutrze, dziś korzystamy z lekkich i szybkich mikserów, ale mnie już zawsze pieczenie babki kojarzyć się będzie z oldschool-owym drewnianym tłuczkiem i kamienną misą. Niedawno odkryłam, że rozmaryn doskonale łączy się z cytrusami, zachęcam więc do unowocześnionej wersji. Zdjęcie - Babka cytrynowo-rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki Czas przygotowania: 15 min + 50 min pieczenie

1 cytryna
4 jajka
250 g masła
300 g cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki
200 ml mleka
2 łyżki świeżego rozmarynu
200 g cukru pudru
2 łyki soku z cytryny


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem 3. Masło, cukier, jaja, sól ucieramy na jasną masę 4. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok - dodajemy wszystko do utartego masła 5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenie, mleko lekko podgrzewamy 6. Masę maślaną łączymy z suchymi składnikami i mlekiem, w dwóch turach 7. Igiełki świeżego rozmaryny drobno siekamy i dodajemy do ciasta 8. Masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 min, do tzw suchego patyczka 9. Lukier - cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, lukrujemy kiedy ciasto przestygnie, ale nie zupełnie Zdjęcie - Babka cytrynowo-rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Babka cytrynowo-rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
1

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem