Babka cytrynowo-rozmarynowa
Jedynym i niezawodnym mistrzem w pieczeniu babki cytrynowej był mój tata. Jego niezawodność objawiała się tym, że nieważne czy wychodził zakalec czy nie i tak wszyscy ze smakiem zajadali co sobotę babkę. Największą fanką wersji "zakalcowatej" była moja siostra, ale tak naprawdę to nikt nie gardził nawet mniej doskonałą babką. Tata zawsze ucierał ciasto w ogromnej i niesamowicie ciężkiej makutrze, dziś korzystamy z lekkich i szybkich mikserów, ale mnie już zawsze pieczenie babki kojarzyć się będzie z oldschool-owym drewnianym tłuczkiem i kamienną misą. Niedawno odkryłam, że rozmaryn doskonale łączy się z cytrusami, zachęcam więc do unowocześnionej wersji.
Składniki Czas przygotowania: 15 min + 50 min pieczenie
1 cytryna
4 jajka
250 g masła
300 g cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki
200 ml mleka
2 łyżki świeżego rozmarynu
200 g cukru pudru
2 łyki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem 3. Masło, cukier, jaja, sól ucieramy na jasną masę 4. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok - dodajemy wszystko do utartego masła 5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenie, mleko lekko podgrzewamy 6. Masę maślaną łączymy z suchymi składnikami i mlekiem, w dwóch turach 7. Igiełki świeżego rozmaryny drobno siekamy i dodajemy do ciasta 8. Masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 min, do tzw suchego patyczka 9. Lukier - cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, lukrujemy kiedy ciasto przestygnie, ale nie zupełnie