Babka cytrynowo-lawendowa

Babka cytrynowo-lawendowa

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tej pory zdecydowanie częściej podziwiałam lawendę na grządce, niż talerzu. Bałam się, że jej silny aromat zdominuje „mydlanym” zapachem całe danie, które zyska tym samym bliższe odświeżaczowi powietrza niż deserowi. Jakże się myliłam!

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodane z umiarem fioletowe pączki ( u mnie, ze świetnie komponującą się skórką cytrynową) miło przełamują smak, dodają ciastu wyrafinowania i niespotykanego posmaku.

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec kilka zdjęć behind the scenes, w których Janek zdobywa szlify stylisty jedzenia … :)

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka cytrynowo-lawendowa

Agata, 11 lipca 2014

Zdjęcie - Babka cytrynowo-lawendowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz posiekane pączki lawendy. Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku, na koniec dodaj sól oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz.

Ciasto przełóż do foremki (małe korytko ok. 20 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.

Gotowe, ostudzone ciasto polukruj, opcjonalnie posyp kwiatkami lawendy i skórką cytrynową.

Kategorie przepisów