Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczna babka. Aromatyczna, wilgotna, pachnąca skórką cytrynową. Moja ulubiona, szczególnie w zestawie z filiżanką kawy albo herbaty.

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta babka cytrynowa zachowuje długo świeżość. Sekretem jest dodatek kwaśnej śmietany (możecie zastąpić ją jogurtem greckim).

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie babkę w klasycznej, małej keksówce- prostokątnej foremce (np. z Ikea), ok.25 x 10 cm.

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby podkreślić orzeźwiające, cytrynowe nuty ciasta, podałam je z dodatkiem świeżej marakui na wierzchu. Taki zestaw smaków zawsze świetnie się sprawdza!

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • masło - 60 g, miękkie
  • cukier - 1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • sól - duża szczypta
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • marakuja - 2 szt, opcjonalnie do podania
Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wbij jajko, a następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny i kwaśną śmietanę. Zmiksuj.

Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól, połącz składniki, by nie było grudek.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 45-50 minut.

Gdy ciasto przestygnie, na jego wierzchu (opcjonalnie) rozsmaruj marakuję (możesz wcześniej wymieszać ją z łyżeczką cukru pudru, bo z natury jest bardzo kwaśna).

Kategorie przepisów