Babka cytrynowa
Klasyczna babka. Aromatyczna, wilgotna, pachnąca skórką cytrynową. Moja ulubiona, szczególnie w zestawie z filiżanką kawy albo herbaty.
Ta babka cytrynowa zachowuje długo świeżość. Sekretem jest dodatek kwaśnej śmietany (możecie zastąpić ją jogurtem greckim).
Z podanych proporcji przygotujecie babkę w klasycznej, małej keksówce- prostokątnej foremce (np. z Ikea), ok.25 x 10 cm.
Żeby podkreślić orzeźwiające, cytrynowe nuty ciasta, podałam je z dodatkiem świeżej marakui na wierzchu. Taki zestaw smaków zawsze świetnie się sprawdza!
Składniki:- masło - 60 g, miękkie
- cukier - 1/2 szklanki
- kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- sól - duża szczypta
- sok z cytryny - 2 łyżki
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- marakuja - 2 szt, opcjonalnie do podania
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wbij jajko, a następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny i kwaśną śmietanę. Zmiksuj.
Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól, połącz składniki, by nie było grudek.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 45-50 minut.
Gdy ciasto przestygnie, na jego wierzchu (opcjonalnie) rozsmaruj marakuję (możesz wcześniej wymieszać ją z łyżeczką cukru pudru, bo z natury jest bardzo kwaśna).