Babka cytrynowa
Jeśli chodzi o wypieki na każde święta czy uroczystości rodzinne to prym w nich wiodła moja mama. Pamiętam czas, kiedy nie było weekendu bez świeżego, domowego ciasta... Ta babka była ulubionym ciastem wszystkich dzieci. Dzisiaj ja ją upiekłam z tego samego przepisu (z Kuchni Polskiej) i moja wnuczka, podobnie jak my dawniej, nie mogła się od niej oderwać.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g masła lub margaryny,
- 200 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
- sok z 1/2 cytryny,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
W misce utrzeć masło na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka i cukier porcjami, cały czas miksując. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny, skórki cytrynowej i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy. Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stop. C. piec 40-45 minut do suchego patyczka.
BABKI DLA FAJNYCH BABEK WYPIEKALI WSPÓLNIE Z OKAZJI DNIA KOBIET:
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/czekoladowa-babka-na-oleju.html#more https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/babeczka.html https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2018/03/04/babka-ala-murzynek/ http://www.slodkieokruszki.pl/prawdziwie-czekoladowa-babka/ https://izioni-smaki.blogspot.com/2018/03/babka-chawowa.html#more https://quchniaosobista.blogspot.com/2018/03/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-szafranem.html https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/cukierkowa-babka-majonezowa-na-dzien.html http://www.obiadgotowy.pl/2015/03/babka-3-kolory.html oraz : Dorota Legec, Dorota Lapacz