Babka cytrynowa z makiem
Prosta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem.
Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy do babki i nie sądziłam, że tak Wam się spodoba ta babka i będzie tyle próśb o przepis, a że ja z przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo starta skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki maku
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka.
Ja polecam Wam silikonowe formy do babki, których nie trzeba smarować, a ciasto pięknie z nich wychodzi - zobaczcie koniecznie dostępne tutaj.