Babka cytrynowa jak marzenie
Mam wielką słabość do wszystkich deserów pachnących cytryną. Kocham tartę cytrynową, lemon curd (krem cytrynowy), a babkę z cytryną mogłabym jeść codziennie! Dziś więc przepis na ciasto cytrynowe wręcz idealne- łatwe do przygotowania, wilgotne i pyszne.
Krem cytrynowyWierzch ciasta ozdobiłam prostym kremem cytrynowym, który sprawia, że z pozoru zwykła babka staje się całkiem eleganckim deserem. Ten krem to połączony serek mascarpone z cytrynowym kremem “lemon curd”. Lemon curd przygotowuje się na bazie jajek i soku z cytryny z cukrem. Jest słodko-kwaśny i wręcz uzależniająco pyszny! Możecie kupić taki krem gotowy, w słoiku, albo przygotować go w domu od podstaw- TUTAJ link /klik/ do przepisu. To naprawdę łatwe, przekonajcie się sami. Moim zdaniem niewiele rzeczy jest tak pysznych, jak lemon curd!:)))
Przepis - Wydrukuj przepisBabkę cytrynową upiec możecie w klasycznej foremce- korytku lub okrągłej z “kominkiem”, jak ja. Jej smak wzmocniony jest dodaną do środka skórką z otartych cytryn (polecam użyć te ekologiczne, a przed ocieraniem skorki i tak dokładnie je umyć) i skiem wyciśniętym z około 1/2 świeżej cytryny. Możecie kupić też naturalny aromat cytrynowy i kilka kropel dodać do ciasta. Aromat będzie cudownie intensywnie cytrusowy.
Moją babkę upiekłam dzień przed podaniem i przechowałam owiniętą w folię spożywczą. Nie straciła niczego na swojej świeżości. Pamiętajcie, aby krem nakładać na zupełnie już ostudzone ciasto, inaczej cały spłynie z wierzchu babki.
Babka cytrynowa swoją wilgotną konsystencję zawdzięcza w dużej mierze dodatkowi jogurtu greckiego. Jeśli go akurat nie macie, możecie zastąpić go taką samą ilością kwaśnej śmietany lub 1/2 szklanki maślanki.
Wierzch ciasta ozdobiłam plastrami cytryny, które gotowałam przez kilka minut w syropie cukrowym (woda i cukier w proporcji 1:1). Nie tylko ładnie wyglądają, ale można je z powodzeniem zjeść :)
Składniki:- masło - 100g, miękkie
- mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jajko - 4 szt
- skórka cytrynowa - otarta z 2 cytryn
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
- jogurt grecki - 3/4 szklanki lub 1/2 szklanki maślanki
- krem:
- mascarpone - 2 czubate łyżki
- lemon curd - 3-4 łyżki (link do przepisu na krem obok)
- sok z cytryny - opcjonalnie, do smaku
- W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę.
- Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku.
- Dodaj skórkę z cytryny, sok oraz sól i jogurt.
- Dodaj suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
- Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 45 minut.
Krem: Mascarpone połącz z kremem lemon curd (TUTAJ link do szczegółowego przepisu) i nałóż na ostudzone ciasto.