Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

Zdjęcie - Babka ajerkoniakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Święta przed nami: Z najserdeczniejszymi życzeniami wielu pyszności zapraszam na babkę ajerkoniakową. Wyśmienite i proste ciasto od święta i na co dzień. Smacznego!

Składniki:

4 jaja
1 szkl cukru
100ml ajerkoniaku
1 szkl mąki pszennej
¾ szkl mąki ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła lub margaryny
sparzone rodzynki (ilość wg uznania)
aromat waniliowy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

Tłuszcz roztapiamy i studzimy.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Mąki i proszek mieszamy. Dodajemy do masy jajecznej wraz z tłuszczem, ajerkoniakiem i aromatem waniliowym. Miksujemy na puszystą masę.

Do ciasta dodajemy odsączone rodzynki. Delikatnie mieszamy masę.

Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto.

Pieczemy ok. 50 min. Do „suchego” patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy lekko i wyjmujemy z blaszki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Możemy babkę udekorować lukrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Babka ajerkoniakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

inspiracja stąd

Kategorie przepisów