Babeczki z żurawiną
Do dzisiejszej kawy (a kto wie, może nawet na drugie śniadanie ;) ) proponuję Wam szybkie owsiane babeczki ze świeżą żurawiną. Jeśli zaopatrzyliście się już w przedświąteczne zapasy domowej skórki pomarańczowej na pewno się tutaj przyda, jeśli nie śmiało można wykorzystać skórkę otartą ze świeżych pomarańczy. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinów, swoje piekłam w wysokich papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. W niższych foremkach może wyjść ok. 14 sztuk.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka mleka
1 jajko
skórka pomarańczowa (domowa lub otarta z 1 pomarańczy)
+ płatki owsiane jako posypka, 100 g świeżej żurawiny
Suche składniki mieszamy razem w misce.
W osobnej misce mieszamy mokre składniki: jajko, olej, mleko, sok z pomarańczy.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Można też dodać kilka łyżeczek domowej skórki pomarańczowej.
Mieszamy razem suche i mokre składniki do uzyskania jednolitej konsystencji – nie za długo! inaczej gotowe babeczki będą mniej puszyste. Dodajemy umytą i osuszoną żurawinę (można wcześniej ją nieco pokroić) i krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami.
Posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
ciastkożercy.pl