Babeczki z ricottą

Babeczki z ricottą
Babeczki z ricottą Zdjęcie - Babeczki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doskonała przekąska na Sylwestrowy wieczór, nie tylko smaczna ale też prosta i szybka w przygotowaniu.

Gotowe ciasto francuskie można wykorzystać do przygotowania przepysznych babeczek.

Tak więc francuskie babeczki najlepiej zapiekać z serem ricotta, szpinakiem i szynką prosciutto.

Zapraszam na przepis Babeczki z ricottą !

Z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim czytelnikom wspaniałych i radosnych dni przez cały Rok, abysmy zawsze byli dobrzy dla siebie !

Zdjęcie - Babeczki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBabeczki z ricottą

Składniki:

1 opakowania ciasta francuskiego /275g/

250 g sera ricotty

125 g szpinaku swieżego

120 g szynki prosciutto

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

kilka plastrów sera żółtego lub parmezanu startego

sól i pieprz do smaku

2 łyżki drobnego szczypiorku

Zdjęcie - Babeczki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBabeczki z ricottą Zdjęcie - Babeczki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBabeczki z ricottą

Wykonanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka o srednicy otworów do muffin i wyłożyć formę ciastem, które należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub nakłuć widelcem.

Podpiec w piekarniku w 200’C przez 10 minut.

Na rozgrzanej oliwie przysmażyć szpinak z roztartym czosnkiem, dodać ser ricotta, wymieszać i doprawić do smaku.

Babeczki podpieczone wyłożyć szynką, rozłożyć równo ser ze szpinakiem i na wierzchu przykryć żółtym serem.

Ponownie piec w 190’c przez 10-15 minut lub do zarumienienia ciasta.

Posypać szczypiorkiem.

Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Babeczki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBabeczki z ricottą

Kategorie przepisów