Babeczki z ricottą
Doskonała przekąska na Sylwestrowy wieczór, nie tylko smaczna ale też prosta i szybka w przygotowaniu.
Gotowe ciasto francuskie można wykorzystać do przygotowania przepysznych babeczek.
Tak więc francuskie babeczki najlepiej zapiekać z serem ricotta, szpinakiem i szynką prosciutto.
Zapraszam na przepis Babeczki z ricottą !
Z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim czytelnikom wspaniałych i radosnych dni przez cały Rok, abysmy zawsze byli dobrzy dla siebie !
Babeczki z ricottąSkładniki:
1 opakowania ciasta francuskiego /275g/
250 g sera ricotty
125 g szpinaku swieżego
120 g szynki prosciutto
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
kilka plastrów sera żółtego lub parmezanu startego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobnego szczypiorku
Babeczki z ricottą Babeczki z ricottąWykonanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka o srednicy otworów do muffin i wyłożyć formę ciastem, które należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub nakłuć widelcem.
Podpiec w piekarniku w 200’C przez 10 minut.
Na rozgrzanej oliwie przysmażyć szpinak z roztartym czosnkiem, dodać ser ricotta, wymieszać i doprawić do smaku.
Babeczki podpieczone wyłożyć szynką, rozłożyć równo ser ze szpinakiem i na wierzchu przykryć żółtym serem.
Ponownie piec w 190’c przez 10-15 minut lub do zarumienienia ciasta.
Posypać szczypiorkiem.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego 🙂
Babeczki z ricottą