Babeczki z kremem waniliowym
Pyszne słodkie babeczki nie mylić z babami:)))
Babeczki z kremem waniliowym
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy
margaryna do foremek
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Foremki do babeczek natłuścić margaryną i obkładać ciastem. Piec w temperaturze 180 st. w nagrzanym piekarniku, aż babeczki nabiorą złotego koloru.
składniki na krem:
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
1 kostka masła
1/2 szklanka cukru
zapach waniliowy
1 kieliszek wódki
Mleko zagotować, dodać cukier i rozmieszany budyń. Wymieszać i zagotować aż powstanie gęsta masa. Po ostygnięciu budyń utrzeć mikserem. W drugiej misce utrzeć masło i stopniowo dodawać utarty budyń. Na koniec wlać zapach waniliowy i delikatnie wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać łyżką. Gotowy krem nakładać do wystudzonych babeczek. Udekorować rodzynkami, migdałami i skropić delikatnie czekaladą.