Babeczki z kremem waniliowym

Babeczki z kremem waniliowym

Pyszne słodkie babeczki nie mylić z babami:)))

Babeczki z kremem waniliowym

3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 kostka masła

1 jajko

2 łyżki śmietany 18%

cukier waniliowy

margaryna do foremek

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Foremki do babeczek natłuścić margaryną i obkładać ciastem. Piec w temperaturze 180 st. w nagrzanym piekarniku, aż babeczki nabiorą złotego koloru.

składniki na krem:

1 budyń waniliowy

1 szklanka mleka

1 kostka masła

1/2 szklanka cukru

zapach waniliowy

1 kieliszek wódki

Mleko zagotować, dodać cukier i rozmieszany budyń. Wymieszać i zagotować aż powstanie gęsta masa. Po ostygnięciu budyń utrzeć mikserem. W drugiej misce utrzeć masło i stopniowo dodawać utarty budyń. Na koniec wlać zapach waniliowy i delikatnie wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać łyżką. Gotowy krem nakładać do wystudzonych babeczek. Udekorować rodzynkami, migdałami i skropić delikatnie czekaladą.

 

 

Kategorie przepisów