Babeczki z kawą i kakao
Babeczki, to takie małe co nieco na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły. Wspaniale smakują z filiżanką kawy lub herbaty.
Inspiracją dla ich powstania było ciasto kawowe znalezione tutaj. Z niego wzięłam proporcje składników, ale właściwie, to z oryginałem moja wersja ma mało wspólnego. Babeczki wykonane są metodą „muffinkową”, lecz konsystencja ciasta jest dużo rzadsza i dzięki temu babeczki są wilgotne i delikatne. Połączenie kawy i kakao z delikatną nutką kardamonu nadaje im niecodzienny smak. Jest to kolejny wypiek, który śmiało zrobi każde dziecko. Nie używamy miksera, a składniki podzielone na suche i mokre są łączone w misce i przegarnięte parę razy łyżką, aby tylko się połączyły. I gotowe!
Kawowo-kakaowe babeczki z orzechami
10 szt
100 g mąki
100 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczka kakao rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
50 g posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Sypkie składniki wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać wystudzone masło z jajkami, kawą, kakao i orzechami. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Masę nakładać do foremek babeczkowych do 3/4 wysokości. Piec około 20 min.