Babeczki z herbacianą nutką
Wielkanocne baby i babeczki mają swój urok, któremu w czasie Świąt nie można się oprzeć. Chyba u każdego w domu będzie babka - mniejsza, większa, drożdżowa, piaskowa... Proponuję także takie małe babeczki, które każdy może chwycić w dłoń i zjeść na raz. Przepis pochodzi z "Wielkanocnych Potraw i Wypieków" Pani Domu. Z podanych składników miało wyjśc 6 babeczek, ale zostało mi jeszcze ciasta, więc zrobiłam także kilka muffinek :)
Składniki na 6 babeczek:
*25 dag mąki
*2 żółtka
*1/2 szklanki cukru
*1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
*1/3 kostki margaryny
*1 łyżeczka sody
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szklanka herbaty owocowej (np. z dzikiej róży)
*10 dag rodzynek
*10 dag suszonych śliwek
*tłuszcz i bułka tarta do formy
*cukier puder do posypania (ewentualnie)
Wykonanie:
Rodzynki i śliwki opłukać, osączyć. Zaparzyć herbatę i gotować w niej rodzynki i śliwki około 5 minut. Odcedzić, herbatę wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem. Stale ucierając, najpierw dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową.
Na końcu wlać do masy 3/4 szklanki herbaty i wsypać rodzynki i śliwki. Wymieszać ciasto i wlać do natłuszczonych i posypanych bułka tartą foremek. Piec babeczki około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ja polałam polewą czekoladową.
Smacznego :)