Babeczki z dynią i solonym kajmakiem

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten przepis można przygotować w wersji „turbo” lub klasycznej, wymajającej wymagającej od „kucharki” zakasania rękawów, wyrobienie kruchego ciasta i długiego gotowania skondensowanego mleka. Wersja ekspressowa to … gotowe korpusy babeczek i kajmak. Z puszki. Czasami można pozwolić sobie na ułatwienie życia, prawda?

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno za to samodzielnie przygotowujemy krem z dyni, pachnący cynamonem, doskonale pasujący do karmelowej warstwy kajmaku. Szczypta płatków soli to niezbędna kropka nad kulinarnym „i”.

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie potężną porcję ok. 24 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • dynia - 1 szklanka puree*
  • jajko - 1 szt
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • kajmak - 1 puszka
  • kwiat soli morskiej - ok. 1/2 łyżeczki
  • kruche babeczki - ok. 24 szt
Sposób przygotowania

Ciasto na babeczki proponuję wykonać z mojego ulubionego przepisu na kruche ciasto: pod TYM linkiem. Babeczki należy jednak krócej piec, ok. 10 minut.

*Purre z dyni- dynię pokrój na ćwiartki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, aż będzie zupełnie miękka. Ostudź, łyżką oddziel miąższ od skórki. Odmierz 1 szklankę miąższu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy