Babeczki z dynią i solonym kajmakiem
Ten przepis można przygotować w wersji „turbo” lub klasycznej, wymajającej wymagającej od „kucharki” zakasania rękawów, wyrobienie kruchego ciasta i długiego gotowania skondensowanego mleka. Wersja ekspressowa to … gotowe korpusy babeczek i kajmak. Z puszki. Czasami można pozwolić sobie na ułatwienie życia, prawda?
Na pewno za to samodzielnie przygotowujemy krem z dyni, pachnący cynamonem, doskonale pasujący do karmelowej warstwy kajmaku. Szczypta płatków soli to niezbędna kropka nad kulinarnym „i”.
Z podanych proporcji uzyskacie potężną porcję ok. 24 babeczek.
Składniki- dynia - 1 szklanka puree*
- jajko - 1 szt
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- kajmak - 1 puszka
- kwiat soli morskiej - ok. 1/2 łyżeczki
- kruche babeczki - ok. 24 szt
Ciasto na babeczki proponuję wykonać z mojego ulubionego przepisu na kruche ciasto: pod TYM linkiem. Babeczki należy jednak krócej piec, ok. 10 minut.
*Purre z dyni- dynię pokrój na ćwiartki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, aż będzie zupełnie miękka. Ostudź, łyżką oddziel miąższ od skórki. Odmierz 1 szklankę miąższu.