Babeczki z dynią i solonym kajmakiem

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten przepis można przygotować w wersji „turbo” lub klasycznej, wymajającej wymagającej od „kucharki” zakasania rękawów, wyrobienie kruchego ciasta i długiego gotowania skondensowanego mleka. Wersja ekspressowa to … gotowe korpusy babeczek i kajmak. Z puszki. Czasami można pozwolić sobie na ułatwienie życia, prawda?

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno za to samodzielnie przygotowujemy krem z dyni, pachnący cynamonem, doskonale pasujący do karmelowej warstwy kajmaku. Szczypta płatków soli to niezbędna kropka nad kulinarnym „i”.

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie potężną porcję ok. 24 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki z dynią i solonym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • dynia - 1 szklanka puree*
  • jajko - 1 szt
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • kajmak - 1 puszka
  • kwiat soli morskiej - ok. 1/2 łyżeczki
  • kruche babeczki - ok. 24 szt
Sposób przygotowania

Ciasto na babeczki proponuję wykonać z mojego ulubionego przepisu na kruche ciasto: pod TYM linkiem. Babeczki należy jednak krócej piec, ok. 10 minut.

*Purre z dyni- dynię pokrój na ćwiartki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, aż będzie zupełnie miękka. Ostudź, łyżką oddziel miąższ od skórki. Odmierz 1 szklankę miąższu.

Przepisy z tych kategorii

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chrust
3

Chrust

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pączki karnawałowe
2

Pączki karnawałowe

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Muffinki bakaliowe (bezglutenowe, wegańskie)

Muffinki bakaliowe (bezgluteno…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączusie serowe - mini (Quarkbällchen)

Pączusie serowe - mini (Quarkb…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasteczka z patelni

Ciasteczka z patelni

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!
2

Ciasto dyniowe z lukrem pomara…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i bu…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto z gruszka

Ciasto z gruszka

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Puszyste ciasto drożdżowe z ow…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia