Babeczki z czereśniami
Skoro już kupiłam uroczą foremkę na mini- babeczki, a za oknami szaleje sezon na czereśnie… nie mogłam się oprzeć i upiekłam muffinki w wersji „xs”. Miękkie i wilgotne, pachnące wanilią.
Możecie użyć oczywiście także większych, klasycznych foremek, a do środka babeczek włożyć inne owoce (truskawki, jagody czy wiśnie).
Babeczki z czereśniami Składniki- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- olej - 6 łyżek
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- czereśnie - 24 szt
Cukier ubij z jajkami na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.
Na koniec wlej olej, połącz wszystkie składniki.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Wysmarowane tłuszczem i obsypane odrobiną mąki foremki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości, na środku każdej ułóż czereśnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż babeczki lekko się zarumienią (jeśli używasz większych foremek, piecz odpowiednio dłużej).