Babeczki z czereśniami

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skoro już kupiłam uroczą foremkę na mini- babeczki, a za oknami szaleje sezon na czereśnie… nie mogłam się oprzeć i upiekłam muffinki w wersji „xs”. Miękkie i wilgotne, pachnące wanilią.

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie użyć oczywiście także większych, klasycznych foremek, a do środka babeczek włożyć inne owoce (truskawki, jagody czy wiśnie).

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki z czereśniami

Agata, 10 lipca 2013

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • olej - 6 łyżek
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • czereśnie - 24 szt
Sposób przygotowania

Cukier ubij z jajkami na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.

Na koniec wlej olej, połącz wszystkie składniki.

Ciasto wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Wysmarowane tłuszczem i obsypane odrobiną mąki foremki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości, na środku każdej ułóż czereśnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż babeczki lekko się zarumienią (jeśli używasz większych foremek, piecz odpowiednio dłużej).

Kategorie przepisów

Podobne przepisy