Babeczki z budyniem

Proste babeczki z budyniem idealne na nadchodzące święta Wielkanocne. Babeczki są przepyszne na kruchym cieście z domowym budyniem na żółtkach.

Kruche ciasto to przepis tradycyjny bez żadnych udziwnień. Kruche, lekkie ciasto rozpływające się w ustach. Budyń wykonałam sama od podstaw, ale możesz przygotować szybszą wersję i dodać gotowy budyń.

Budyń wykonany z dodatkiem żółtek ma niesamowicie lekką, kremową konsystencję. Warto wykonać go od podstaw w domu ponieważ wzbogaca smak babeczek.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Później wypełnić babeczki i piec.

Po upieczeniu babeczki koniecznie trzymaj w lodówce pod przykryciem, aby ciasto nie chłonęło wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni.

Babeczki z budyniem to fajny pomysł kiedy musisz przewozić świąteczne wypieki do rodziny. Wystarczy spakować je do pojemniczka i spokojnie dowieziesz je w całości.

Babeczki z budyniem to prosty deser, ale jeden z naszych ulubionych do których, na pewno będziemy wracać.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.

Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABECZKI Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

ILOŚĆ: 6 dużych babeczek lub około 10 małych

  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilią
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Do rondelka wlewamy 400 ml mleka podgrzewamy razem z solą, cukrem, wanilią do zagotowania. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiane mąki oraz mieszamy z żółtkami. Gorące mleko powoli wlewamy do zimnego mleka cały czas mieszając. Następnie ponownie przelewamy do rondelka, dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do przestudzenia.
Masło i żółtka na ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i klejące. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i górą foremki do babeczek wykrawamy ciasto, które później będziemy nakładać na górę babeczek. Pozostałym ciastem wylepiamy foremki, napełniamy budyniem i nakładamy wierzch, który wcześniej wykrawaliśmy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min, do zarumienienia wierzchu babeczek. Gotowe zostawiamy do wystudzenia odwracając do góry nogami. Wystudzone wyciągamy z foremek. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym
3

Mini ptysie z kruszonką i krem…

food² food²
Food Square

Kruche rogaliki z budyniem
2

Kruche rogaliki z budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
4

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Beti Beti
kruche babeczki

Kruche ciasteczka (bezmleczne i bez cukru)
1

Kruche ciasteczka (bezmleczne…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Szczodraki na święto 3 Króli

Szczodraki na święto 3 Króli

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania