Babeczki z awokado i malinami

Babeczki są pulchne. Pachną malinami, limonką. Nie można się im oprzeć. Zobaczyłam je u Bei i od razu wiedziałam, że będę musiała spróbować. Po pierwsze dlatego, że lubię awokado, ale nigdy nie jadłam go w formie deseru. Zestawienie z malinami uważałam za intrygujące. No i upiekłam i wyszły i są wyśmienite. Ten smak kojarzy mi się z kuchnią Bei. Już kiedyś piekłam jej pistacjowe ciasteczka z limonką. Jedne i drugie mają w sobie coś podobnego, zapach cytrusów, kwaskowy smak, pistacje, kolor zielony. ;-).  Awokado smakuje interesująco. Tzn. mój mąż w ogóle nie domyślił się, że jest ono w środku. Zjadł i niczemu się nie dziwił. ;-)  Jednak jak się wie, że te ciastka są pełne awokado, to ciekawie doszukać się tego smaku. Miło było zasypiać przy zapachu tych wypieków. Moje dzieci zostały nim obudzone, ;-) Przybiegły do kuchni, bo nie mogły się powstrzymać i w środku nocy jadły gorące muffiny obsypane świeżymi malinami i cukrem pudrem. ;-)

Zdjęcie - Babeczki z awokado i malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z awokado i malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki z awokado i malinami

60 g miękkiego masła l. tłuszczu roślinnego

150 g cukru

3 jaja

otarta skórka z 1 limonki i 1 cytryny

100 ml mleka (u mnie sojowe)

3 łyżki rumu l. limoncello

2 dojrzałe awokado (koniecznie musi być dojrzałe)

180 g mąki

100 g zmielonych pistacji

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 200 g malin

cukier puder do posypania

Kupiłam niezbyt miękkie owoce awokado,żeby dojrzały owinęłam je w papier (można dorzucić do towarzystwa jabłko) i w ciepłej kuchni leżały 2 dni, aż dojrzały, czyli stały się miękke.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.

Awokado obrałam, przepołowiłam, wyjęłam pestki. Miąższ zmiażdżyłam na papkę widelcem.

Masło utarłam z cukrem do białości. Dodałam jajka i zmiksowałam. Dodałam skórki cytrusów, mleko, rum i awokado i starannie wymieszałam.

Dosypałam mąkę zmieszaną z solą i proszkiem. Dodawałam ją partiami i cały czas dokładnie mieszałam masę.

Na koniec wsypałam zmielone pistacje i jeszcze raz dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.

Ciasto przelałam do formy mufinkowej (Bea piekła je w foremkach do tarteletek), do papilotek. Wierzch wyrównałam. Na każdej porcji ułożyłam po kilka malin.

Piekłam przez 35 minut.

Wystudziłam na kratce.

Przed podaniem należy babeczki obsypać świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem. To jest właśnie ich czar - upieczone ciastka z malinami połączone ze świeżymi owocami.

* źródło - blog Bea w Kuchni

Zdjęcie - Babeczki z awokado i malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty