Babeczki w paseczki...

Jak pisałam wcześniej, zostało mi ciasto cygaretkowe po roladzie. Oczywiście, mogłam po prostu umyć woreczek z zawartością i zapomnieć o sprawie, ale wtedy naprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować... Skoro do rolady się nada, to może do całego biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...? Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe.
Już kiedyś robiłam takie z przepisu Ever. Pozmieniałam nieco proporcje mąki, dorzuciłam żółtko, które zostało mi od ciasta cygaretkowego, i lawendę, która pasowała do dżemu. Bo dżem też dodałam, do środka. Żeby było ciekawiej. Efekt? Jak najbardziej zadowalający. Smakowo powalają - leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne, ze słodkim dżemem i lawendową nutą... Poezja. A wyglądają - moim zdaniem - rozkosznie z tymi czerwonymi serduszkami i paseczkami. Jeśli Wam się nie chce, ten etap można pominąć, i przygotować je ot tak, na deser. Pyszne są.
Jeśli jednak zdecydujecie się na ciasto cygaretkowe z barwnikiem, pamiętajcie, że po upieczeniu kolor będzie intensywniejszy. Moje ciasto przed pieczeniem było mocno różowe, po - krwisto czerwone. Cóż, podoba mi się taki efekt, ale należy o tej kuchennej magii pamiętać.
Babeczki biszkoptowe z lawendą i ciastem cygaretkowym
Zdjęcie - Babeczki w paseczki... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 8 sztuk)

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 125 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka suszonej lawendy


dodatkowo:

  • 90 g dżemu nektarynkowego z lawendą


ciasto cygaretkowe:

  • 35 g miękkiego masła
  • 35 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 35 g mąki pszennej
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu


Masło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Białka ubić na sztwyną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodawać żółtka, a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać lawendę, wymieszać.
Na dno foremek wykładać po łyżce ciasto, następnie na środek każdej babeczki - łyżeczkę dżemu. Na wierzch równomiernie wyłożyć resztę ciasta.
Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Przestudzić, ale jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Wystudzić całkowicie na kratce.
Smacznego!
Jeszcze niecały miesiąc, i znów będziemy cięli dynie! A Wy - czekacie na Halloween...?

Przepisy z tych kategorii

Eklerki

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-burac…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Kokosanki (bez wyrzutów sumien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Czekoladowy torcik z kremem sz…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Fasola z porem i suszonymi pomidorami
2

Fasola z porem i suszonymi pom…

figmara figmara
figowe smaki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb