Babeczki razowe z borówkami

Dziś jesiennie, strasznie i dyniowo. Na stole wylądowała dynia w pysznej tarcie. Tartę tę już piekłam dla bloga ;-), ale przypominam Wam o niej, bo jest sezon i warto się pokusić. :-) Gotowałam dyniową zupę, też ją u mnie znajdziecie. Pysznie doprawiona, ozdobiona  prażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem . A na deser piekłam z dziećmi maślane ciasteczka halloweenowe. Córeczka ozdobiła je ciemnym lukrem. ;-))) Szybko jeszcze wymieszałam ciasto na zdrowe muffiny z przepisu Gordona Ramsaya i na dziś już dość. :-)))

Zdjęcie - Babeczki razowe z borówkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki razowe z borówkami

2 bardzo dojrzałe banany

300 g mąki razowej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta drobnoziarnistej soli morskiej

100 g cukru muscovado l. trzcinowego

285 ml maślanki

1 duże jajo, lekko rozbełtae

75 g oliwy z oliwek

200 g borówek amerykańskich

1 łyżka cukru demerara

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Banany gniotę widelcem.

Mąkę mieszam z sodą, proszkiem i cukrem. Robię wgłębienie i wlewam do niego jajo, maślankę, oliwę, wrzucam banany, mieszam, ale niezbyt długo. Na koniec wsypuję borówki, szybko mieszam. Przekładam masę do papilotek, po sam czubek. Wierzch posypuję cukrem. Piekę przez ok. 20 minut.

* źródło - "Zdrowa kuchnia" Gordon Ramsay wyd. Muza S.A.

Zdjęcie - Babeczki razowe z borówkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ciastka

Zdjęcie - Babeczki razowe z borówkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiulubiona tarta

Kategorie przepisów

Podobne przepisy