Babeczki razowe z borówkami
Dziś jesiennie, strasznie i dyniowo. Na stole wylądowała dynia w pysznej tarcie. Tartę tę już piekłam dla bloga ;-), ale przypominam Wam o niej, bo jest sezon i warto się pokusić. :-) Gotowałam dyniową zupę, też ją u mnie znajdziecie. Pysznie doprawiona, ozdobiona prażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem . A na deser piekłam z dziećmi maślane ciasteczka halloweenowe. Córeczka ozdobiła je ciemnym lukrem. ;-))) Szybko jeszcze wymieszałam ciasto na zdrowe muffiny z przepisu Gordona Ramsaya i na dziś już dość. :-)))
Babeczki razowe z borówkami
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta drobnoziarnistej soli morskiej
100 g cukru muscovado l. trzcinowego
285 ml maślanki
1 duże jajo, lekko rozbełtae
75 g oliwy z oliwek
200 g borówek amerykańskich
1 łyżka cukru demerara
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Banany gniotę widelcem.
Mąkę mieszam z sodą, proszkiem i cukrem. Robię wgłębienie i wlewam do niego jajo, maślankę, oliwę, wrzucam banany, mieszam, ale niezbyt długo. Na koniec wsypuję borówki, szybko mieszam. Przekładam masę do papilotek, po sam czubek. Wierzch posypuję cukrem. Piekę przez ok. 20 minut.
* źródło - "Zdrowa kuchnia" Gordon Ramsay wyd. Muza S.A.
ciastka
ulubiona tarta