Babeczki na dzień dobry
Przepis na te babeczki zobaczyłam w programie The Pioneer Woman. Ostatnio dosyć regularnie oglądam ten właśnie program kulinarny. Jest inny od tradycyjnych, jest ciekawym połączeniem programu kulinarnego z programem pokazującym życie na rancho. Gospodynią programu jest Ree Drummond, która nie tylko gotuje, ale dzieli się z widzami swoim życiem osobistym, w programie biorą udział mąż, dzieci, teściowie, rodzice, przyjaciółki, kowboje zatrudnieni na rancho... widz czuje się mile widzianym gościem w domu autorki. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem prezentowanym przez Ree http://thepioneerwoman.com/?s=good+morning+muffins . Postanowiłam dodać go do mojej kolekcji, gdyż zawierał mój ulubiony dżem pomarańczowy - w krajach anglosaskich zwany marmoladą. Zdaję sobie sprawę, że ilości składników są zatrważające i w efekcie uzyskuje się około 26 babeczek, ale są naprawdę smaczne i wierzcie mi, znikają w oka mgnieniu.
Składniki na 24 - 26 babeczek:
- 550g mąki
- 130g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 60g margaryny
- 60g masła
- 700g pomarańczowego dżemu (używam takiego bez skórek pomarańczowych)
- 250 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj tłuszcz i rozgnieć wszystkie składniki palcami, aż masa będzie przypominała drobną kaszkę. Dżem pomarańczowy - nazywany na wyspach marmoladą - wrzuć do osobnego naczynia dodaj sok pomarańczowy oraz wanilię i mieszaj, aż się połączą składniki. W związku z tym, że użyłam takiego dżemu, który nie ma skórek jego konsystencja bardzo przypomina galaretkę i trudno mi było rozmieszać go w soku, ale to nic drobne kawałki galaretki znikły w czasie pieczenia. Do osobnego naczynia wbij jajka i dobrze je rozmieszaj.
Do miski z suchymi składnikami wlewaj pomału rozmieszany w soku dżem i mieszaj, następnie dodaj jajka. Gotowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Zanim jednak włożysz babeczki do piekarnika przygotuj posypkę, która dosłodzi i doda dodatkowego aromatu babeczkom.
Składniki na posypkę:
- 130g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka rozpuszczonego masła
- zarodki pszenne (można pominąć)
Delikatnie obsyp wierzch każdej babeczki mieszanką cukru i przypraw, następnie obsyp każdą babeczkę niewielką ilością zarodków pszennych.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Smacznego :) Wydrukuj przepis