Babeczki marchewkowo- kokosowe

Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Babeczki marchewkowo- kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy planowałam upiec coś słodkiego na Wielkanoc, mój tok myślenia był następujący: Wielkanoc-> króliczek-> marchew-> babeczki marchewkowe! Przed Wami więc przepis na naprawdę wyjątkowo pyszne deserowe muffinki.

Słodkie ciasta z zawartością warzyw (choć brzmi to nieco śmiesznie) są wspaniałe, bo mimo stosunkowo małej zawartości dodanego tłuszczu, długo zachowują świeżość i są przyjemnie wilgotne. Dlatego właśnie buraczki, cukinia czy marchewka tak świetnie sprawdzają się w wypiekach. Te babeczki mają jeszcze dodatek w postaci wiórków kokosowych, dzięki którym mają miłą konsystencję i lekko kokosowy aromat.

Przy okazji zapraszam więc Was na:

  • brownie z cukinią PRZEPIS TUTAJ
  • ciasto z cukinia i borówkami PRZEPIS TUTAJ
  • torcik dyniowy PRZEPIS TUTAJ
  • torcik marchewkowo- kokosowy PRZEPIS TUTAJ

Zdjęcie - Babeczki marchewkowo- kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować marchewkę na babeczki?

Marchewkę do tego przepisu trę na małych oczkach. Oczywiście marchewka marchewce nierówna, dlatego czasami ciasto przygotowane na jej bazie jest zbyt gęste- należy wtedy dodać odrobinę (łyżkę-dwie) mleka, aby stało się bardziej płynne. Dodatkowo muffinki marchewkowe wzbogacić możecie poprzez dodanie do ciasta bakalii- posiekanych orzechów włoskich czy rodzynków lub starcie skórki z pomarańczy- wspaniale komponować się będzie z lekko korzennymi nutami babeczek.

Wierzch moich babeczek marchewkowo- kokosowych ozdobiłam prostym kremem (serek mascarpone+ śmietanka kremówka) i dodatkowo żelkiem w kształcie marchewki:) Możecie użyć też uprażonych na złoto, na suchej patelni, wiórków kokosowych i nimi posypać krem- będą bardzo ładnie wyglądać.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowo- kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek.

Przepis

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • mielone goździki - 1/4 łyżeczki
  • kardamon mielony - 1/4 łyżeczki
  • cukier brązowy - 3/4- 1 szklanka (w zależności od tego jak słodkie babeczki lubisz)
  • olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • marchew - 2 średnie sztuki
  • wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
  • mleko - 1/4 szklanki (może być zwykłe lub kokosowe)
  • jajko - 2 szt
  • Krem waniliowy:
  • mascarpone - 1 opakowanie
  • śmietanka kremówka (30%) - 1/2 szklanki
  • cukier puder - 3 łyżki (lub do smaku)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Marchewki obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
  2. Dodaj do niej “mokre składniki”: mleko, jajka, olej. Wymieszaj.
  3. Do ciasta dodaj przyprawy (cynamon, goździki, kardamon…) oraz cukier, sól i wiórki kokosowe. Połącz.
  4. W drugie misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do reszty ciasta i dokładnie wymieszaj.
  5. Ciastem napełnij foremki na muffinki wyłożone papierowymi papilotkam.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut. Ostudź.

Krem:

  1. W misce ubij serek mascaprone z cukrem i esencją waniliową.
  2. Gdy serek będzie puszysty wlej śmietankę i ubijaj, aż masa będzie miała gęstą konsystencję kremu.
  3. Krem schłódź w lodówce, a następnie nakładaj na (ostudzone) babeczki.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy