Babeczki marchewkowo- kokosowe
Kiedy planowałam upiec coś słodkiego na Wielkanoc, mój tok myślenia był następujący: Wielkanoc-> króliczek-> marchew-> babeczki marchewkowe! Przed Wami więc przepis na naprawdę wyjątkowo pyszne deserowe muffinki.
Słodkie ciasta z zawartością warzyw (choć brzmi to nieco śmiesznie) są wspaniałe, bo mimo stosunkowo małej zawartości dodanego tłuszczu, długo zachowują świeżość i są przyjemnie wilgotne. Dlatego właśnie buraczki, cukinia czy marchewka tak świetnie sprawdzają się w wypiekach. Te babeczki mają jeszcze dodatek w postaci wiórków kokosowych, dzięki którym mają miłą konsystencję i lekko kokosowy aromat.
Przy okazji zapraszam więc Was na:
- brownie z cukinią PRZEPIS TUTAJ
- ciasto z cukinia i borówkami PRZEPIS TUTAJ
- torcik dyniowy PRZEPIS TUTAJ
- torcik marchewkowo- kokosowy PRZEPIS TUTAJ
Jak przygotować marchewkę na babeczki?
Marchewkę do tego przepisu trę na małych oczkach. Oczywiście marchewka marchewce nierówna, dlatego czasami ciasto przygotowane na jej bazie jest zbyt gęste- należy wtedy dodać odrobinę (łyżkę-dwie) mleka, aby stało się bardziej płynne. Dodatkowo muffinki marchewkowe wzbogacić możecie poprzez dodanie do ciasta bakalii- posiekanych orzechów włoskich czy rodzynków lub starcie skórki z pomarańczy- wspaniale komponować się będzie z lekko korzennymi nutami babeczek.
Wierzch moich babeczek marchewkowo- kokosowych ozdobiłam prostym kremem (serek mascarpone+ śmietanka kremówka) i dodatkowo żelkiem w kształcie marchewki:) Możecie użyć też uprażonych na złoto, na suchej patelni, wiórków kokosowych i nimi posypać krem- będą bardzo ładnie wyglądać.
Z podanych proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek.
Składniki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- soda - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- mielone goździki - 1/4 łyżeczki
- kardamon mielony - 1/4 łyżeczki
- cukier brązowy - 3/4- 1 szklanka (w zależności od tego jak słodkie babeczki lubisz)
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- marchew - 2 średnie sztuki
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- mleko - 1/4 szklanki (może być zwykłe lub kokosowe)
- jajko - 2 szt
- Krem waniliowy:
- mascarpone - 1 opakowanie
- śmietanka kremówka (30%) - 1/2 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki (lub do smaku)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis
- Marchewki obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Dodaj do niej “mokre składniki”: mleko, jajka, olej. Wymieszaj.
- Do ciasta dodaj przyprawy (cynamon, goździki, kardamon…) oraz cukier, sól i wiórki kokosowe. Połącz.
- W drugie misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do reszty ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Ciastem napełnij foremki na muffinki wyłożone papierowymi papilotkam.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut. Ostudź.
Krem:
- W misce ubij serek mascaprone z cukrem i esencją waniliową.
- Gdy serek będzie puszysty wlej śmietankę i ubijaj, aż masa będzie miała gęstą konsystencję kremu.
- Krem schłódź w lodówce, a następnie nakładaj na (ostudzone) babeczki.