Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Babeczki udekorowałam prostym kremem z twarożku i masła i dodałam dekorację zrobioną ze świeżych marchewek. Babeczki piekłam w standardowej blaszce na muffinki, składniki wystarczają na 12 sztuk.

Jeśli spodobał Wam się przepis na babeczki marchewkowe możecie wpaść zobaczyć ciasto marchewkowe z ozdobami z masy cukrowej i bezglutenowe ciasto marchewkowe. 

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę)
2 szklanki startej marchewki

Składniki na polewę:

70 g masła
70 g sera na sernik (może być z wiaderka)
2 łyżeczki cukru pudru

Jak zrobić babeczki marchewkowe?

W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić “do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka i jednolita (ok. 1-2 minuty). Gotowa polewa ma konsystencję i kolor rozpuszczonej białej czekolady, im bardziej się ostudzi, tym robi się sztywniejsza.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przestudzone babeczki ozdabiamy polewą. Warto zrobić to, kiedy polewa nie jest jeszcze zupełnie zimna, wtedy łatwiej uzyskać ładne gładkie wykończenie.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów