Babeczki dyniowe z kremem
To już pewnie jeden z ostatnich dyniowych przepisów w tym sezonie. Jesień się kończy, ja się jednak pocieszam, że jeszcze kilka porcji upieczonej dyni mam zamrożonych- będą jak znalazł na zimę.
Teraz jednak błyskawiczne, przepyszne babeczki. Do ich zrobienia wsytarczy miska pełna składników i łyżka. Reszta dzieje się w zasadzie sama. Babeczki trzymałam w lodówce przez kilka dni i świetnie zachowały świeżość.
Każdą muffinkę ozdobiłam kremem waniliowym zrobionym na bazie kremowego serka i odrobiny masła, wierzch zaś oprószyłam cynamonem.
Babeczki dyniowe z kremem Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczka
- dynia - pokrojona w małą kostkę, 1,5 szklanki surowej
- cukier - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- olej - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- cynamon - 1/2 łyżeczka
- mielone gożdziki, kardamon, imbir - 1/2 łyżeczki (lub
- masło - 1 łyżka
- krem
- serek kremowy - 2 opakowania (typu "philadelphia")
- masło - 4 łyżki
- cukier - ok. 3 łyżek, do smaku
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Na patelni podgrzej masło, duś do miękkości dynię z dodatkiem cynamonu (możesz podlać odrobiną wody), ostudź ją i zmiksuj/rozgnieć widelcem na gładkie puree.
W misce połącz dynię, olej i jajka. W drugiej- mąkę, proszek, cukier, przyprawy korzenne, sól. Dodaj do nich "mokre" składniki, wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do foremek do pieczenia muffinek, piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC. Ostudź.
Mikserem utrzyj masło w temperaturze pokojowej z cukrem i esencją waniliową. Dodaj serek i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wstaw ją do lodówki, schłodzoną nakładaj szprycą na wierzch babeczek. Przed podaniem oprósz cynamonem.