Babeczki dyniowe z kremem

Babeczki dyniowe z kremem

To już pewnie jeden z ostatnich dyniowych przepisów w tym sezonie. Jesień się kończy, ja się jednak pocieszam, że jeszcze kilka porcji upieczonej dyni mam zamrożonych- będą jak znalazł na zimę.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz jednak błyskawiczne, przepyszne babeczki. Do ich zrobienia wsytarczy miska pełna składników i łyżka. Reszta dzieje się w zasadzie sama. Babeczki trzymałam w lodówce przez kilka dni i świetnie zachowały świeżość.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdą muffinkę ozdobiłam kremem waniliowym zrobionym na bazie kremowego serka i odrobiny masła, wierzch zaś oprószyłam cynamonem.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babeczki dyniowe z kremem

Agata, 14 listopada 2013

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni podgrzej masło, duś do miękkości dynię z dodatkiem cynamonu (możesz podlać odrobiną wody), ostudź ją i zmiksuj/rozgnieć widelcem na gładkie puree.

W misce połącz dynię, olej i jajka. W drugiej- mąkę, proszek, cukier, przyprawy korzenne, sól. Dodaj do nich "mokre" składniki, wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do foremek do pieczenia muffinek, piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC. Ostudź.

Mikserem utrzyj masło w temperaturze pokojowej z cukrem i esencją waniliową. Dodaj serek i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wstaw ją do lodówki, schłodzoną nakładaj szprycą na wierzch babeczek. Przed podaniem oprósz cynamonem.

Kategorie przepisów