Babeczki czekoladowo-wiśniowe

Babeczki  czekoladowo-wiśniowe

Wiśnie z czekoladą to połączenie niemalże idealne, jedne z moich ulubionych. Wiedziałam więc, że te babeczki z przepisu Nigelli Lawson, znalezione u Dorotus, będą mi smakowały. Miękkie, wilgotne, czekoladowe..z dodatkiem wiśniowego dżemu. Ja dodałam jeszcze kilkanaście pokrojonych wiśni. Miały służyć one do wykończenia całości, ale zapomniałam o tym i wrzuciłam je do środka :) W sumie na dobre wyszło, bo stanowiły fajne urozmaicenie. Wierzch przyozdobiłam za to cukrowymi serduszkami oraz wiórkami kokosowymi.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "W wiśniowym sadzie" prowadzonej przez Mirabelkę.

Zdjęcie - Babeczki  czekoladowo-wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 100 g cukru 
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • szczypta soli
  • od siebie dodałam kilkanaście pokrojonych świeżych wiśni
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 12 wiśni kandyzowanych (pominęłam)

Wykonanie:

Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewać,po czym ściągnąć z palnika i wymieszać do roztopienia. Dodać dżem, cukier, szczyptę soli i rozbełtane jajka. Dokładnie połączyć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz posiekane wiśnie. Wymieszać. Ciastem wypełniać przygotowane foremki (do 3/4 wysokości). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki ozdobić czekoladową polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości). Smacznego :)

Zdjęcie - Babeczki  czekoladowo-wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów